AktierInvesteringSelvhjælp til aktier

Asymmetrisk investering, vejen til højere afkast!

Måske har du undret dig over, hvordan visse investorer, formår at opnå et væsentlig bedre afkast end markedet generelt? En af grundene hertil, kan være brug af asymmetrisk investering. Dette er ofte et mindre kendt og dermed overset begreb, for de fleste investorer verden over. 

I insiderkredse hedder det sig, at Wallstreet ikke ønsker dette begreb udbredt. Den der forstår og benytter sig af asymmetrisk investering, vil have en klar fordel i markedet.  

Hvad er asymmetrisk investering? 

Hvis vi starter modsat med symmetri, ved de fleste godt, når noget er symmetrisk, er det samme form og størrelse. Fx kan det deles over på midten og være to lige store dele af noget. På mange områder, giver symmetri god mening.  

Fx ser det smukt ud, når en bygning, et kunstværk eller fx et ansigt er symmetrisk.  

Lige præcis mht. investering, bør du holde dig langt væk fra symmetri. Du får en stor fordel af at investere asymmetrisk. I investeringsverdenen vil det sige; dit potentielle afkast er væsentlig større end dit potentielle tab.  

Da du max kan tabe 100% af din investering i en given aktie, betyder det du investerer symmetrisk hvis du køber en aktie, du forventer vil stige 100%. For i dette tilfælde er dit evt. tab på samme størrelse med din evt. gevinst.  

Hvis du derimod investerer i en aktie der potentielt kan stige 1000%, foretager du en asymmetrisk investering, altså din potentielle gevinst er væsentlig større end dit potentielle tab. Det handler om at risikere lidt, imod at tjene rigtig meget. 

Hvor kan du finde asymmetriske investeringer? 

En af de nemmeste måder, er at benytte dig af optioner. Men hvad hvis din viden og erfaring ikke rækker til at handle med optioner? En option har også altid en udløbsdato, så hvad hvis du ikke ønsker din handel udløber? Heldigvis har du en anden og bedre mulighed… 

Køb af små spekulative investeringer i aktier, med en markedsværdi på under 1 mia. USD, ofte under 500 mio. USD. Her kan du med småbeløb, ramme kæmpe gevinster. Jeg kan som eksempel nævne jeg i december 2019 investerede i Novavax, et amerikansk biotekselskab, som på under 10 måneder, 45-doblede mine penge. DET er asymmetrisk investering, selvfølgelig på et utrolig heldigt tidspunkt, men du havde aldrig kunne 45-doble en symmetrisk investering, på så kort tid!  

Eksempler på brancher med asymmetriske investeringer, kan være små teknologivirksomheder, mineselskaber eller biotekselskaber. Jeg vil i det næstkommende indlæg give et par konkrete eksempler, på hvilke aktier, jeg selv anser som spændende asymmetriske investeringer. 

Dette er i øvrigt også en af de eneste fordele, du som privatinvestor har imod Wallstreets professionelle tradere. Meget andet er imod os små privatinvestorer. Forestil dig alle de eksperter de store investorer har til rådighed og ikke mindst alt det data de har mulighed for at opsamle og bruge relevant til deres investeringsbeslutninger. Her kan også nævnes de robotter, de har, der automatisk handler ud fra algoritmer i markedet. 

I bund og grund vil det sige, at når en ny vigtig nyhed rammer aktiemarkedet, har de allerede nået at købe aktien, inden du og jeg har læst overskriften på nyheden. 

Men som sagt, har du en fordel ved små spekulative investeringer. Dette fordi det oftest slet ikke er muligt for dem at købe op i aktier, med en så lille markedsværdi. Der er tit en del restriktioner, der betyder de fx ikke må købe aktier, til under kurs 5 USD eller lignende. 

Jeg mener ikke hele dit depot udelukkende skal bestå af asymmetriske investeringer, men hvis du ønsker at positionere dig til at slå markedet, bør du løbende overveje din risk/reward. Det er selvfølgelig også vigtigt, du er opmærksom på antal investeringer, selve selskaberne og beløbet. Alt dette, så du har størst mulighed for at ramme rigtigt. Mere om dette, vil også fremgå af mit næste indlæg. 

Du kan ramme forkert mange gange og stadig slå markedet, hvis dine vindere er kæmpe vindere, som i ovenstående eksempel med Novavax. Hvis jeg havde investeret i 20 virksomheder og de 19 var gået konkurs, men den 20. Var Novavax, ville min portefølje stadig have et gennemsnitligt afkast på 130%. Hvis vi, for nemheds skyld, siger markedet gennemsnitligt leverer 10% i årligt afkast, ville denne ene succesfulde investering, havde givet mig 13 års afkast på blot 10 måneder.  

Hvis du er nået til denne linje, vil jeg sige tak fordi du læste med. Asymmetrisk investering har helt klart ændret min måde at investere på og dermed også mit afkast.  

OBS lær endnu mere om asymmetrisk investering, ved at se trykke på følgende indlæg

Asymmetrisk investering, fortsat – Finansblog.dk

Hvis du ønsker at blive inspireret af eller direkte kopiere min portefølje på Etoro, skal du blot oprette en bruger og søge på MKollerup og tryk “Kopier”. Det er gratis og din portefølje vil automatisk følge min. Mindste beløb er 200 USD. Jeg skriver ugentlige opdateringer og gode råd derinde.

De bedste hilsner 

Martin, Finansblog.dk 

Disclaimer:  

INGEN af mine indlæg må ses som en købsanbefaling. Det skal blot ses som inspiration. Jeg er hverken autoriseret til eller kvalificeret til decideret rådgivning. Jeg tager forbehold for tastefejl, misforståede eller misfortolkede informationer mv. Du bør altid selv undersøge mine påstande til bunds. 

Related Articles

10 Comments

  1. Tak for dit skriv! Jeg har altid troet at der kun var fordel ved at købe aktier i store virksomheder og ikke små spekulative investeringer.

    1. Hej Mary. Det er der mange der tror, så det forstår jeg godt. Men det er langt sværere at slå markedet, hvis man kun køber de allerede store kendte veldrevne virksomheder, hvis værdi, nemt kan gennemskues, bl.a da de ofte dækkes af utallige analytikere. 🙂 Jeg forsøger at finde de næste store, inden de bliver store. De bedste hilsner Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button