AktierInvesteringSelvhjælp til aktier

Derfor skal du være tålmodig på aktiemarkedet

I dag skal vi se på, hvorfor tålmodighed betaler sig på aktiemarkedet og hvorfor det er en af de absolut vigtigste parametre når du investerer. Til sidst får du bevis på, hvorfor du altid skal være investeret i markedet.

Jeg vil våge den påstand, at de fleste investorer kan forbedre deres afkast markant, ved blot at beholde deres aktier et par år mere, end de havde tænkt sig.

Der er dog lige det twist, at man selvfølgelig kun bør beholde de aktier, man fortsat har tiltro til. Så det er ikke alt man skal beholde, men de bedste selskaber med de største afkast, leverer ikke nødvendigvis dag til dag eller år til år for den sags skyld.

Det tager altså bare tid, før markedet indser en aktie er undervurderet, et selskab får eksekveret betydeligt og før det derefter direkte afspejles i aktiekursen.

Manglende tålmodighed, lærte jeg selv på den hårde måde. Jeg købte Genmab til omkring kurs 40 i 2010, solgte et halvt års tid efter med et hurtigt afkast. Jeg købte for ca. 10.000kr. Hvis jeg IKKE havde solgt, havde de 10.000kr i dag været over 700.000kr værd.

DET er ærgerligt og det gør man forhåbentlig kun en gang. Jeg vil starte med at bruge Genmab som et eksempel på, hvorfor du skal være tålmodig. Fordi ikke nok med Genmab selvsagt har været en fantastisk investering, for dem, der har beholdt, så har det taget mange år, før aktien pludselig stak af og ikke så sig tilbage. Se nedenstånde:

Som det fremgår af ovenstående kursudvikling, kostede en Genmab aktie 191 kr. i år 2000. I 2014, hele 14 år efter kostede en Genmab aktie STADIG omkring 190 kr.

Det må siges at være et elendigt afkast eller mangel på samme. Derfor kunne man som aktienær, med god grund, have været tilbøjelig til at sælge “sådan en elendig aktie”. Man ville nok bare have ærgret sig, hvis man derefter bare kunne se til, imens aktien steg og steg og fortsat stiger den dag i dag. Det kan gå rigtig langsomt, før det går rigtig stærkt.

Et andet eksempel er AMD, se nedenstående billede:

Som det fremgår på ovenstående kursudvikling, kostede en AMD aktie omkring 2 USD i 1990. I 2015, altså 25 år efter, kostede en AMD aktie STADIG omkring 2 USD. Igen et elendigt og ikke eksisterende afkast, men se hvad der skete fra 2016 og frem til dags dato.

For at understrege min pointe, tager vi lige et sidste eksempel, BYD, se nedenstående:

Som det fremgår kostede en BYD aktie omkring 4 USD i 2009. I 2019, altså 10 år efter, havde kursen ikke rykket sig synderligt og var fortsat omkring 4 USD. Derfra tog det fart og BYD blev på kort tid, alligevel en god investering. Jeg tror du er med på, hvor jeg vil hen.

Tid i markedet betaler sig virkelig og hvis man konstant har brug for enten at tjekke kurser eller sælge aktier efter kort tids ejerskab, så har man altså ofte ikke gjort sin research godt nok!

Når du køber en aktie, køber du et selskab og det er naivt at tro du køber på bunden. Personligt forventer jeg først et godt solidt afkast efter 3-5 år, men sælger ikke, hvis jeg skal vente længere. Jeg køber KUN aktier, jeg forventer kan stige betydeligt, men ikke på kort sigt.

Jeg sælger i øvrigt kun, såfremt noget fundamentalt har ændret sig markant fra jeg købte aktien, fx skift af ledelse, markant nedgang i vækst eller lignende. En kæmpe stigning på meget kort sigt, ville for det meste også få mig til at sælge lidt ud af positionen.

Da dagens primære emne er tålmodighed, vil jeg minde om, jeg tidligere har nævnt, at de porteføljer med nogle af de bedste afkast, er fra døde mennesker. Hvordan kan en død forvalte en portefølje bedre end langt de fleste? Det kan de, ved netop ikke at kunne røre sin portefølje.

Se fx følgende link: Best Investors are Dead: One Simple Strategy To Up Your Investing Game (wealthydiligence.com)

Der er mange ting, vi ikke selv kan afgøre, men tidshorisont og tålmodighed er suverænt din egen beslutning.

Det er en af de få, men vigtigste fordele, du har imod de store herrer på Wall Street og hedgefondene. De er nødt til at levere afkast år efter år eller kvartal efter kvartal. Derfor er det ikke sjældent, de lukker positioner og sælger ud af en aktie med tab eller i nul, fx lige inden årsudløb. På denne måde lægger nye investorer ikke mærke til positioner, som ikke har klaret sig godt.

En sidste, men også meget essensiel pointe. Som det også fremgår, i ovenstående artikel omkring “døde investorer”, er det vigtigt altid at være investeret. Dette har jeg også nævnt flere gange tidligere i andre indlæg. Se nedenstående, hvor Yahoo Finances undersøgelse, bekræfter hvor vigtigt det er at huske.

Der er en verden til forskel i det endelige afkast. Hvis du ønsker at forbedre dit afkast, så forlæng din tidshorisont og tro ikke du kan time markedet.

Tusinde tak hvis du har læst med hertil.

Hvis du ønsker at vide, hver gang jeg offentliggør et nyt indlæg på min blog, kan du følge mig på instagram: finansblog.dk.

Hvis du ønsker at blive inspireret af eller direkte kopiere min portefølje på Etoro, skal du blot oprette en bruger og søge på MKollerup og tryk “Kopier”. Det er gratis og din portefølje vil automatisk følge min. Mindste beløb er 200 USD. Jeg skriver ugentlige opdateringer og gode råd derinde.

De bedste hilsner 

Martin, Finansblog.dk 

Disclaimer:  

INGEN af mine indlæg må ses som en købsanbefaling. Det skal blot ses som inspiration. Jeg er hverken autoriseret til eller kvalificeret til decideret rådgivning. Jeg tager forbehold for tastefejl, misforståede eller misfortolkede informationer mv. Du bør altid selv undersøge mine påstande til bunds. 

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button