AktierGenereltInvesteringSelvhjælp til aktier

Dette ville jeg ønske jeg havde vidst, da jeg begyndte at investere

Jeg har investeret i over 12 år og det har taget mig rigtig mange år, at nå til hvor jeg er i dag. Jeg har gjort meget forkert og lært tingene på den hårde måde. I dag vil jeg skrive om, hvad jeg selv gerne ville have vidst, inden jeg startede med at investere.

Hvis du kan undgå at begå nogle af mine fejl, vil du spare mange penge og opnå højere afkast. Her er de vigtigste ting, jeg selv gerne ville have vidst, inden jeg startede med at investere i aktier.

 • En aktiekurs har absolut INTET at gøre med hvorvidt aktien/selskabet er dyrt eller billigt. Det eneste der kan give dig en indikation, er selve markedsværdien. Et selskab, hvis aktier koster 500 USD, kan være billigere prissat end et tilsvarende selskab, hvis aktie kun koster 1 USD. Markedsværdien fås ved at gange antal aktier med aktiekursens aktuelle værdi.
 • Vindere har en tendens til at blive ved med at vinde og tabere taber. Da jeg startede med at investere, har jeg gentagne gange gået udenom aktier, hvis kurs var all time high, fordi jeg syntes den virkede dyr. Næsten samtlige gange, måtte jeg erkende at det dyrere blot blev dyrere. Gode veldrevne virksomheder, som leverer gang på gang, bliver belønnet af markedet ved en stigende aktiekurs. Jeg har ligeledes gentagne gange købt et selskab, hvis aktiekurs forekom at være på “bunden”, hvorefter jeg så den falde endnu mere. Grib ikke en faldende kniv.
 • Når vi taler vindere og tabere, kan vi samtidig tale om risiko. Balancen imellem risk/reward er altafgørende. Jeg har lært at du ikke nødvendigvis skal holde dig helt væk fra disse, men investere derefter. En fantastisk virksomhed med høj risiko, fortjener små beløb, der evt. kan blive til store beløb.
 • Time in the market, er vigtigere end at time markedet. Det er næsten umuligt at time markedet og ingen af os kan med sikkerhed forudse en stigning eller fald. Men timing er heller ikke relevant, hvis bare du har nok tålmodighed med dine investeringer. Det er sjældent det første år, din investering bærer frugt. Typisk går der tid før det går op for markedet, at et selskab er undervurderet. Du bør derfor mindst beholde dine aktier 3-5 år.
 • Jeg er altid fuld investeret! Altid. Fordi jeg for mange år siden læste en undersøgelse, der viste at de rigtig gode dage på aktiemarkedet, er så gode, så du får markant dårligere afkast hvis IKKE du er investeret på disse dage. Jeg er ikke klogere end markedet, så hvordan skulle jeg være i stand til at vide hvornår disse dage kommer? Den eneste måde jeg kan sikre, jeg altid selv får en bid af kagen, er dermed altid at være investeret. Mange venter på det næste store fald, fx en korrektion på 15-20%. Udfordringen er at nogle venter så lang tid på denne mulighed, så vi andre i mellemtiden har tjent 30% ved blot at være investeret i markedet. Det er en dårlig ide at afskrive 30% afkast, for at håbe på at købe 15-20% billigere.
 • En af mine kæpheste, er omkring de investorer der påstår at man SKAL købe for minimum 5.000kr eller 10.000kr i hver aktie. Det er noget forbandet sludder. I denne verden med meget lav kurtage og endda kurtagefri handel på nogle platforme, har jeg selv gang på gang bevist at mindre beløb sagtens kan blive til store beløb. Fx da jeg ville investere i QuantumScape for 3 måneder siden og købte til kurs 12, havde jeg ikke 10.000kr til rådighed. Jeg valgte derfor at investere 2000kr som de fleste “kloge” mennesker ville have frarådet. Investeringen toppede i kurs 132. Jeg nåede at sælge ud lige under toppen og havde dermed endnu engang mangedoblet min oprindelige investering. Jeg er lykkelig for jeg investerede et mindre beløb, specielt da investeringen var af høj risiko. Jeg ELSKER det ordsprog der siger “If this is the next growth stock, All I need is little. If this is NOT the next growth stock, All I want is Little”. Det siger alt! Hvis aktien virkelig stikker af, er en lille investering nok og hvis den IKKE stikker af, er det fantastisk man ikke har investeret for meget.
 • Dobbelt op i stedet for at doble ned. Der er en tendens til ikke at erkende når man har taget fejl ved en investering. Derfor har jeg selv nogle gange lagt flere penge i en investering, som allerede var faldet 50%. Det kan godt være en god ide, men mange gange skal du kende din besøgstid og erkende din fejl. Det gør du, ved ikke at lægge penge til, så du begrænser dit tab. Jeg har lært at man skal gøre det modsatte, det er sådan de dygtigste investorer tjener penge. Når du køber aktier i et selskab, som derefter stiger fx 50%, skal du se det som en bekræftelse på du ramte rigtigt og investere endnu mere i denne. Altså doble op i stedet for ned.
 • Jeg sælger sjældent! Det er svært for en aktie at komme ind i min portefølje og ligeså svært at komme ud. Når jeg sælger, har jeg lært jeg skal starte på bunden af min portefølje. Jeg havde de første år en tendens til at sælge vinderaktier for at købe ind i tabere. Det er en dum strategi i længden, specielt når man ikke er bevidst omkring den. Generelt med hensyn til at sælge, skal man selvfølgelig overveje at sælge en smule ud, hvis du har fået væsentlig mere i afkast end du oprindeligt forventede. Jeg sælger hvis noget fundamentalt har ændret sig og at jeg dermed ikke længere anser selskabet som særdeles attraktivt. Skift af ledelse, kunne også være et argument, såfremt teamet svækkes. Selskabet skal helst også overraske positivt, de bedste selskaber og ledelser leverer mere end forventet.
 • Aktiemarkedet er det ENESTE sted i verden, hvor folk IKKE køber på tilbud. Kriser, korrektioner og recessioner er aktiemarkedets Black Fridays. Gør dig selv en tjeneste, at udnytte de fald, vi alle sammen ved kommer en gang imellem. De fleste ville købe en fladskærm til halv pris, men af en eller anden årsag, flygter de fleste når aktier er på tilbud.
 • Du kan næsten aldrig købe for sent eller for dyrt, hvis det er en fantastisk virksomhed. Amazon har virket dyr i årtier. Hold dig ikke tilbage hvis du synes et selskab er fantastisk, men virker for dyrt. Køb!
 • Dollar cost averaging. En af de mest oversete “tricks” på aktiemarked, der går ud på du løbende køber ind i en position, for at sikre du ikke køber for dyrt. Fx hvis du vil købe for 7500kr i en given aktie, starter du uge 1 med at købe for 2500kr. 3 uger efter køber du igen for 2500kr. 3 uger efter køber du for sidste gang for 2500kr og har dermed opnået en fuld position. Det er en fantastisk måde at sikre, du ikke køber på toppen. På denne måde sikrer du gode gennemsnits aktiekurser.
 • Glem nøgletal nogle gange. Jeg går ind for at se på de fundamentale elementer i et selskab, men når det drejer sig om vækst aktier, som jeg synes er de mest spændende, giver nøgletal sjældent mening. I hvert fald PE værdi mm. Dette fordi at hvis en virksomhed skal vækste i det tempo man ønsker det, skal så mange penge som muligt geninvesteres i vækst. Og derfor vil et vækstselskab altid virke dyrt, da der ikke ender noget på bundlinjen.
 • Der er andet end danske aktier. En af grundene til jeg startede denne blog, var at jeg var så træt af, at høre alle tale om Novo Nordisk og Carlsberg. Det er fantastiske virksomheder, som jeg har stor respekt for, men jeg mener man også bør se ud over landets grænser.
 • Af en eller anden mærkelig årsag, føles det mere sikkert at købe på toppen end ved fald. Lav en watchlist over virksomheder du løbende vil købe. Når du så ved, at du alligevel vil købe dem, kan det være nemmere at tænke “nu køber jeg på tilbud”.
 • Pas på med at tage for mange penge ud af din portefølje. Se hver enkelt krone, som en medarbejder der arbejder for dig.
 • Det er mere risikabelt ikke at investere, end at investere!
 • Pas på med at købe, når det kører for dig. Der har man tendens til at tro alt stiger og går den rigtige vej fordi man er blevet selvudnævnt guru.

Det var alt for i dag 🙂 Tak fordi du læste med.

Hvis du ønsker at blive inspireret af eller direkte kopiere min portefølje på Etoro, skal du blot oprette en bruger og søge på MKollerup og tryk “Kopier”. Det er gratis og din portefølje vil automatisk følge min. Mindste beløb er 200 USD. Jeg skriver ugentlige opdateringer og gode råd derinde.

Hvis du ønsker at vide, hver gang jeg offentliggør et nyt indlæg på min blog, kan du følge mig på instagram: finansblog.dk.

De bedste hilsner 

Martin, Finansblog.dk 

Disclaimer:  

INGEN af mine indlæg må ses som en købsanbefaling. Det skal blot ses som inspiration. Jeg er hverken autoriseret til eller kvalificeret til decideret rådgivning. Jeg tager forbehold for tastefejl, misforståede eller misfortolkede informationer mv. Du bør altid selv undersøge mine påstande til bunds. 

Related Articles

4 Comments

 1. Er DCA strategien ikke lidt modsigende, i forhold til dit punkt om “time in the market beats timing the market”?

  1. Hej Jack
   Tak for din kommentar og beklager sent svar!
   Det mener jeg ikke, det er fornuftigt at investere og fordele beløb løbende (DCA) og derudover er tid i markedet jo fortsat altid altafgørende. Jeg mener godt disse ting kan og bør kombineres. Dog er jeg selv så “aggressiv” i markedet, at jeg ALTID er 100% investeret.
   De bedste hilsner Martin

 2. Hej Martin,
  Super spændende at følge.
  Har du nogle nye spændende aktier i sigte, som du kunne nævne, som i den tidligere post? Kunne være sjovt at høre nye ideer og tanker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Check Also
Close
Back to top button