AktierInvestering

Introduktion til SPACs og hvilke SPAC aktier bør man købe?

I dagens indlæg, vil jeg give dig en introduktion til begrebet SPAC, som har været meget oppe i tiden. Jeg vil også afsløre hvilke, jeg selv ejer og har størst forventninger til.

Selve ordet SPAC står for Special Purpose Aquisition Company. Som dele af navnet måske indikerer, handler det om en virksomhed/investor, der har noteret et blank-check company, hvis eneste hensigt er at merge med et privat selskab, ved at tage det på børsen.

Dette er en langt mere attraktiv, nemmere og væsentlig billigere måde at børsnoteres på. Dette fordi det kræver langt mindre kapitalkrav og den almindelige IPO/børsnotering proces er særdeles tidskrævende, kostbar og besværlig.

Disse fordele, forklarer hvorfor, vi i de seneste år, har set en markant stigning i forhold til hvor mange virksomheder, der går på børsen via en SPAC. Jeg tror det er kommet for at blive, hvilket også til dels bekræftes af nedenstående overblik, udarbejdet af Statista.

SPACs giver dig således mulighed for at investere i selskaber inden de reelt går på børsen og imens de stadig er private. Dette giver selvsagt en potentiel mulighed for markant større afkast.

Et SPAC selskab eller investorerne bag det, besidder den fornødne kapital og erfaring, til at stifte en SPAC, der udelukkende har til hensigt at finde det bedst mulige private selskab, inden for en given branche, som de dermed børsnoterer. En SPAC kan derfor betegnes som en slags skal, der inden for 2 år, udfyldes af et selskab.

Hvis man er interesseret i SPACS, handler det meget om tillid til ledelsen bag, fordi her better man mere på jockey’en end selve hesten. Hesten afsløres jo først, når handlen offentliggøres.

Så personligt, kigger jeg efter ledere der gang på gang, har bevist de kan finde de absolut bedste selskaber og ikke mindst vise vejen for dem. Her kan fx nævnes Bill Ackman, Peter Thiel og Chamath Palihapitiya (godt jeg ikke har en podcast og havde været nødt til at udtale det).

Jeg synes man kan drage en parallel til fodbold. Det er ikke for sjovt skyld de største fodboldklubber hellere end gerne vil betale dyrt for at hyre lige præcis den rigtige manager/træner. Jeg synes det er samme princip, nemlig at manden ved roret og med hånden på kogepladen, hvad enten det drejer sig om en virksomhed eller et fodboldhold, er uhyre vigtigt for sine fans eller investorer.

Vi har ofte at gøre med nogle af de absolut dygtigste og rigeste venture kapital investorer. Der er en grund til de har opnået hvad de har. Det er selvfølgelig vigtigt at pointere, der findes utallige SPACS, som i mine øjne er direkte værdiløse og med meget ringe ledelse og erfaring.

Normalt, når et givent selskab skal børsnoteres via en IPO, altså den “almindelige” måde at børsnotere sig på, er der meget få private retail investorer, som tjener penge. Hvis man overhovedet får mulighed for at købe, er det ofte meget små beløb. Jeg vil derfor påstå at den oprindelige IPO fremgangsmåde udelukkende tilgodeser og forfordeler de i forvejen meget rige mennesker.

Investering i SPACs, er som udgangspunkt ikke særlig risikabelt. De noteres næsten altid til kurs 10 USD. Hvis du så vælger at købe en given SPAC, afventer du typisk, hvilket selskab denne SPAC tager på børsen. En SPAC har 2 år til at finde et selskab. Når det er fundet og selskabet offentliggøres, vælger du selv om du ønsker dine oprindelige penge retur eller om du ønsker at bibeholde dine ejerandele i det kommende selskab.

Hvilke SPACS bør man købe?

Jeg vil som lovet, give dig et overblik over hvilke SPACS eller tidligere SPACS, (som allerede er merget), jeg personligt finder mest interessante og har store forventninger til de kommende 5-10 år.

Social Capital Hedosophia Holdings Corp IV , ticker: IPOD

Social Capital Hedosophia Holdings Corp VI . ticker: IPOF

SoFi Techologies , ticker: SOFI

Skillz , ticker: SKLZ

Sema4 Holdings , ticker: SMFR

Reinvent Technology Partners Y , ticker: RTPY

Latch . ticker: LTCH

Lucid Group , ticker: LCID

Bridgetown Holdings , ticker: BTWN

Talkspace , ticker: TALK

Astra Space , ticker: ASTR

Matterport , ticker: MTTR

Opendoor Technologies , ticker: OPEN

Reinvent Technology Partners , ticker: RTP

Supernova Partners Acquisition , ticker: SPNV

Altimeter Growth Corp , ticker: AGC

OBS: Jeg ejer selv aktier i samtlige selskaber.

Tusinde tak hvis du har læst med hertil.

Hvis du ønsker at blive inspireret af eller direkte kopiere min portefølje på Etoro, skal du blot oprette en bruger og søge på MKollerup og tryk “Kopier”. Det er gratis og din portefølje vil automatisk følge min. Mindste beløb er 200 USD. Jeg skriver ugentlige opdateringer og gode råd derinde.

Hvis du ønsker at vide, hver gang jeg offentliggør et nyt indlæg på min blog, kan du følge mig på instagram: finansblog.dk.

De bedste hilsner 

Martin, Finansblog.dk 

Disclaimer:  

INGEN af mine indlæg må ses som en købsanbefaling. Det skal blot ses som inspiration. Jeg er hverken autoriseret til eller kvalificeret til decideret rådgivning. Jeg tager forbehold for tastefejl, misforståede eller misfortolkede informationer mv. Du bør altid selv undersøge mine påstande til bunds. 

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button