Kryptovaluta

Kryptovaluta 2.0

Der er sket meget og der sker fortsat meget i krypto universet, siden mit første indlæg. I dag tager vi en temperatur på markedet og kigger på endnu flere fordele ved krypto. Til sidst ser vi på 10 nye kryptovalutaer, der ikke tidligere har været nævnt på bloggen.

Jeg beklager der har været stille på bloggen. Denne gang har jeg brugt nogle måneder på at sammensætte en portefølje, som kan kopieres af alle på platformen Etoro. Jeg forvalter en helt nystartet portefølje med aktuelt 47 aktiver, hvoraf 5 er kryptovalutaer og resten er aktier. Jeg har meget store forventninger til det fremtidige afkast og mener der er en perfekt balance imellem risk reward. Det er GRATIS at kopiere mig og mindste beløbet er 200 USD. Man opretter blot en bruger på Etoro og når den er færdigoprettet, søger man på MKollerup. Der vil min portefølje fremgå og man kan klikke på “Kopier”.

Jeg fokuserer på de absolut bedste selskaber inden for de mest lovende fremtidstrends. Selskaberne skal have mulighed for en særdeles stærk vækst, en fantastisk ledelse, et skalerbart og uundværligt produkt. At kopiere denne portefølje, er optimalt til dem, der ikke selv gider/kan bruge mange timer dagligt på at forholde sig til aktiemarkedet og ikke mindst tilegne og opretholde et indgående kendskab til de enkelte selskaber.

Nå, nok om det. Tilbage til dagens højdepunkt, kryptovaluta. Jeg vil skynde mig at sige at hvis du IKKE har læst mit første indlæg omkring kryptovaluta, vil jeg stærkt råde dig til det, inden du læser videre.

Derfor forventer jeg at blive millionær på kryptovaluta – Finansblog.dkhttps://www.finansblog.dk/derfor-forventer-jeg-at-blive-millionaer-paa-kryptovaluta/#more-717

Alt nyt, totalt ændrende og revolutionerende tager tid, lang tid, rigtig lang tid. Det er naivt at tro kryptovaluta og dets meget værdifulde software og funktioner fra den ene dag til den anden bliver mainstream i samfundet.

Der ses typisk en lang overgang, ligesom dengang internettet kom frem. De fleste troede ikke på det og de fleste havde ingen ide om hvordan det ville transformere hele verden og hvilke muligheder det ville medføre. Selv i dag er det i princippet svært at forstå, for hvordan forklarer man internettet til nogle der ikke har erfaring med det?

Det aktuelle fald i krypto markedet er forventeligt, da det stadig er i sin spæde start og dermed også relativ let påvirkeligt. I min optik ser vi blot en glimrende mulighed for at købe op i de bedste kryptovalutaer. Overordnet er der flere årsager til faldet.

Først og fremmest annoncerede Tesla’s CEO Elon Musk, at man kunne købe en Tesla med Bitcoin, og efter kort tid trak han det som bekendt tilbage. Som en af verdens absolut mest indflydelsesrige CEO’s blev det som bekendt modtaget meget negativt i markedet. Den pludselige kovending var med argumentet i Bitcoins belastende miljømæssige påvirkning pga. al den energi utallige supercomputere bruger på at “mine” Bitcoins.

Kina har også forbudt kryptovalutaer og det påvirkede i den grad også markedet med markante fald, men det er bemærkelsesværdigt markedet reagerede så voldsomt, for hvis man googler det, vil man erfare at Kina har forbudt det siden 2013 løbende.

Markedsmæssigt, har mange også oplevet store stigninger, så en del af det aktuelle fald, skyldes også gevinsthjemtagning. Når markedet er så relativ nyt og umodent, vil volatiliteten/udsvingene, også bare være højere. Mr Krypto kan tage elevatoren op, men hoppe ud igennem vinduet når han skal ned. De fleste påskønner de lejlighedsvis hurtige skyhøje afkast, men glemmer at volatilitet gælder begge veje og ikke kun op.

Det er en del af markedet og hvis man ikke kan klare disse udsving, er kryptovaluta ikke det rette sted.

Vi har alt i alt at gøre med et følsomt og skrøbeligt marked på nuværende tidspunkt og det er nu ens overbevisning og tro testes.

Jeg synes dog vi ser flere tegn på krypto så småt bliver mere og mere “legitimt”. Bl.a. var det et stærkt og klart signal, da Coinbase børsnoterede sig for nogle måneder siden, som den første af slagsen.

Hvis man som investor, bliver bekymret for kryptovalutas fremtid og eventuelle udfordringer, er det relevant at tilføje, at selv guld engang har været ulovligt at handle og eje. Helt indtil 1975! Det er da vildt at tænke på!

Det er min klare overbevisning, at demografien i verden, gør at flere og flere af de “gamle” indflydelsesrige mænd, langsomt udskiftes med unge eller i hvertfald yngre, som i en anden grad er åbne for ny teknologi, effektivitet mm, fordi de er FØDT ind i konstante forandringer. Det betyder formentlig at over de næste mange år, vil der efter min mening opblødes og ikke opstrammes omkring den livsændrende teknologi, som kryptovaluta i bund og grund er.

Vi ser hvordan El Salvador, som første land nogensinde, har gjort Bitcoin til lovligt betalingsmiddel og national valuta. Helt lavpraktisk betyder det bl.a. at du som butik eller generelt virksomhed, skal kunne tage imod det. Befolkningen er nødt til at forholde sig til bitcoin og kryptovaluta. Mon ikke andre lande følger trop?

Det er interessant at se nærmere på det seneste fald, på hele kryptomarkedet, men mere specifikt Bitcoin. Da alt er transparent, vil du rent faktisk kunne se direkte på Bitcoins blockchain, hvem der køber og sælger.

Her vil du kunne se, at ved de store fald, er det dem, der har ejet Bitcoin kortest tid, der sælger igen, formentlig fordi de bliver skræmt af udsvingene.

Med andre ord, er det de svage hænder der sælger, dem der tror de kan trade sig til en god gevinst og ikke har sat sig ordentlig nok ind i det. Dem der så køber, er sjovt nok de investorer, der har været investeret i mange år. Så stille og roligt akkumulerer de store investorer mere og mere. De rige bliver rigere og tjener penge, fordi de forstår formålet, funktionen og at det fx kan være en hedge imod forventet inflation.

Det er vigtigt at huske på krypto er et af de eneste, hvis ikke absolut eneste, frie markeder, der findes. Selv aktiemarkedet reguleres på diverse måder. Hvis aktiemarkedet falder med 7% på en dag, stoppes al handel øjeblikkeligt, for at forhindre dramatiske fald. (Circuit Breakers). Dette sker ikke i krypto verden og derfor er den selvfølgelig markant mere udsat og risikabel.

Personligt har jeg en stor del af min formue investeret i kryptovaluta, men det er primært drevet af store stigninger. Jeg har således ikke investeret store summer fra start, men nydt godt af jeg startede for et par år siden.

Vi kommer ikke uden om, at investering i kryptovaluta indebærer høj risiko, langt højere risiko end aktie investering. Den høje risiko kombineret med den potentielle mulighed for astronomisk afkast, betyder dog at 1000kr eller lignende, i min optik, er rigeligt at investere.

Der skal kun investeres, hvad man kan tåle at tabe. Hvis du rammer den næste store, er småpenge nok. Og hvis du ikke rammer rigtigt, er det rart du kun mister småpenge.

Hvorfor kryptovaluta?

De få personer, der dengang rent faktisk kunne se muligheden i internettet, kan også nu se mulighederne i krypto, og de sammenligner endda de to ting.

Marc Cuban, Robert Kiyosaki og Gary Vee er fx alle meget positive omkring kryptovaluta. Google dem, hvis du er i tvivl om hvad de har udrettet og deres usammenlignelige indsigt og fornemmelse for fremtiden og trends generelt.

Kryptovaluta fylder så lidt (1,4 trillion USD) at det næsten ikke kan måles og sammenlignes med obligationer (130 trillion USD), aktier (95 trillion USD) og guld (10 trillion USD). Jeg tror så meget på det bliver årtiets bedste investering og decideret livsændrende for dem, der rammer rigtigt. Førnævnte bekræfter hvor småt og nyt krypto fortsat er. Så toget er ikke kørt fra dig, men din billet udløber, hvis du ikke snart tager på perronen.

USA og andre lande bliver ved med at printe penge, så udbuddet vil stige markant og dermed vil værdien af dollaren sandsynligvis falde. Hvorfor opbevare dine penge i en valuta, der teoretisk set vil blive mindre og mindre værd, fordi der printes flere og flere penge.

Nogle krypto skeptikere nævner den umiddelbare manglende bagvedliggende værdi som en risikofaktor. Men USA’s gæld er større end nogensinde, stiger sekund for sekund. Og ENGANG skulle man backe dollars op med tilsvarende værdi i sølv. Dette er ikke tilfældet mere, så hvilken værdi er der reelt bag en dollar? Alt i verden har den værdi vi tillægger det.

Hvor stor en værdi havde guld, da det ikke måtte handles? Prøv at se hvad guld kostede i 1975, da det var ulovligt og på den måde mindede om kryptovaluta (som dog ikke er ulovligt). Det er jo INDEN noget bliver populært og mainstream man skal købe. Det har i hvert fald været min plan. Jeg vil med glæde ligne en idiot, når jeg ser tilbage på dette blogindlæg om 5-10 år. Men hvis jeg får ret, vil det ændre ALT og give et usammenligneligt afkast.

Kort tid efter jeg skrev mit første indlæg omkring kryptovaluta i april, oplevede jeg for første gang nogensinde, hvordan en kryptovaluta 300-doblede min oprindelige indsats. Det siger noget om potentialet.

Den største trussel er fortsat regulering og eller hvis kryptovalutaer bliver forbudt. Dog har jeg læst mig til det er svært at forbyde juridisk, da det principielt bare består af noget programmeret kode. Så er det mere realistisk med fx endnu højere SKAT af en evt. gevinst.

Flere og flere rige og indflydelsesrige personer ejer kryptovaluta og de har en tendens til at kunne påvirke politikere mv. Så jeg har også svært ved at tro det bliver ulovligt.

Der spekuleres sommetider i om der kommer en digital USD eller andre lande/staters egne coins. I så fald ville det formodentlig have samme funktion som den nuværende fysiske valuta, bortset fra man i endnu højere grad vil kunne overvåge og styre befolkningen, fx ved at en stimulis check kun kan bruges visse steder eller inden en given dato.

Og en af de store incitamenter for netop at benytte kryptovaluta, bunder jo i det er decentraliseret, uden regulering og mindsker samfundets overvågning af det enkelte individ.

Så fx en digital USD, ville nok bare resultere i at endnu flere ville benytte kryptovaluta, fordi det blot forstærker og bekræfter behovet for det. Det er nok også en af årsagerne til det endnu ikke er gjort.

Kryptovaluta bliver hver dag mere anvendeligt og konkret brugbart. Der kommer flere og flere spændende projekter med nye formål og funktioner.

Kryptovaluta og i særdeleshed Ethereum kan bruges til NFT’er. NFT’er er det noget af det nyeste, vigtigste og mest innovative jeg længe har set. Desværre er det så komplekst, at det kræver sit eget indlæg en anden god gang. En NFT handler om at erhverve sig rettigheden til et givent digitalt aktiv, fx en sang, et maleri eller lignende. En kunster ville fx kunne sælge rettigheden til en sang via en NFT. Det opbevares så på en blockchain.

Kryptovaluta og blockchain benyttes som en del af forsyningskæder, så virksomheder effektivt har korrekt og sikkert overblik over diverse data.

Flere virksomheder har fået øjnene op for blockchain til tracking af varer. Du kan via blockchain sikre dig et organisk æble rent faktisk er organisk. Du kan hurtigt og sikkert optælle og verificere stemmer ved et valg og dermed undgå svindel.

Med blockchain, kan du sikre at penge til velgørenhed går korrekt og direkte til de rette modtagere. Du kan opbevare sundhedsinformationer og sikre de ikke lækkes.

Den amerikanske supermarkedskæde Walmart blev spurgt, hvor hurtigt man ville kunne spore, hvor en given varer kom fra. Det ville tage 6 dage at finde ud af. Derfor er man ofte nødt til at tage ALLE salathoveder af markedet, ved et enkelt tilfælde af coli bakterier.

Med blockchain ville det tage 2 sekunder og du ville kunne se præcis hvor og hvornår den sending kom fra, så vi ikke spilder alle de ikke-inficerede varer. Således vil det nedbringe ressourcer og ikke mindst madspild.

Hvilke kryptovalutaer bør man investere i 2021?

Jeg er fortsat meget positiv omkring dem jeg beskrev i mit første indlæg, altså: Tron, Ada Cardano, Bitcoin, Ethereum, Chainlink, Augur, Polkadot og Basic Attention Token.

Og i mellemtiden har jeg researchet mere end 50 stk. og fundet følgende 10 investeringsbare: Mirror Protocol, Polygon Matic, Helium HNT, Chia Network, Internet Computer, VeChain, Avalanche, Solana, Uniswap, Origin Token. OBS: Jeg ejer selv samtlige ovenstående.

Til slut vil jeg sige, at når det potentielle afkast er så stort, mener jeg faktisk det er mere risikabelt IKKE at investere i det, end at investere småpenge, du kan tåle at miste. Men husk at vær tålmodig. Det tager mange år, før kryptovaluta forhåbentlig udfolder sit fulde potentiale. Se 5-10 år frem. Tusinde tak hvis du har læst med hertil.

Hvis du ønsker at blive inspireret af eller direkte kopiere min portefølje på Etoro, skal du blot oprette en bruger og søge på MKollerup og tryk “Kopier”. Det er gratis og din portefølje vil automatisk følge min. Mindste beløb er 200 USD. Jeg skriver ugentlige opdateringer og gode råd derinde.

Hvis du ønsker at vide, hver gang jeg offentliggør et nyt indlæg på min blog, kan du følge mig på instagram: finansblog.dk.

De bedste hilsner 

Martin, Finansblog.dk 

Disclaimer:  

INGEN af mine indlæg må ses som en købsanbefaling. Det skal blot ses som inspiration. Jeg er hverken autoriseret til eller kvalificeret til decideret rådgivning. Jeg tager forbehold for tastefejl, misforståede eller misfortolkede informationer mv. Du bør altid selv undersøge mine påstande til bunds. 

6 Comments

 1. Fedt indlæg – godt du er tilbage, og lader til at have brugt mange timer på research. Har du hørt om S2F-model for bitcoin og hvad tænker du om den?

  1. Hej Martin
   Tak for din besked.
   Jeg har ikke sat mig grundigt nok ind i denne model, så jeg har desværre ikke noget fornuftigt at sige om den.
   Hvad tænker du om den? Jeg tror ikke modellen på nuværende tidspunkt, er udbredt nok, til at nok investorer, “tør” handle, følge og spå ud fra den og dermed indirekte påvirke den psykologisk og dermed kursmæssigt. Lidt ligesom med teknisk analyse, – der dog netop må siges at være udbredt. Og dermed; uagtet hvad skeptikere måtte mene om det, vil det jo alt andet lige influere kursen, når nok mennesker forventer det ene eller andet ved et givent niveau, kan du følge hvor jeg vil hen?
   Tak fordi du læser med 🙂
   De bedste hilsner Martin

 2. Hej Martin.
  Super godt indlæg – jeg ser gerne flere omkring krypto 🙂
  Pt er de fleste altcoins “bundet” op mod Bitcoin. Fx er ADA godt bundet sammen med BTC. ADA har jo løbende rigtig gode nyheder, som alt andet lige, burde have influeret på kursen men det sker ikke rigtigt. Og med smart contracts rundt om hjørnet forventer du så at ADA “river” sig løs fra BTC? Og det samme med øvrige altcoins – hvad mener du skal til for at de løsriver sig fra BTC?
  Vh Morten

  1. Hej Morten
   Tak for din kommentar og interesse.
   Jeg tror flere kunne have gavn af dit spørgsmål og mit svar hertil.
   Så for din skyld, må jeg i værkstedet og lave endnu et krypto indlæg, hvor jeg nok skal komme omkring 🙂
   Forventer det er færdigt inden for få uger.
   De bedste hilsner Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button